czwartek, 10 lipca 2014

Trochę słodyczy, czyli przepis na blok czekoladowy

Każdą wolną chwilę mogłabym spędzać w kuchni. Wakacje to idealna ku temu okazja, dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo szybki (i jeden z moich ulubionych) deserów, czyli blok czekoladowy. Świetnie sprawdza się nie tylko przy wieczornym odpoczynku, zlocie rodzinnym, ale także wtedy, gdy w ostatniej chwili dowiadujemy się, że za godzinę lub dwie będziemy mieć gości. 


BLOK CZEKOLADOWY


Czego potrzebujemy?

  • kostkę masła (lub margaryny)
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 duże łyżki kakao
  • 1/2 kg mleka w proszku
  • 5 małych opakowań herbatników (lub 2 duże ;))
  • rodzynki (ewentualnie inne bakalie)

Gdy już wszystko mamy, zabieramy się do pracy!




Do rondelka wrzucamy masło, cukier, kakao i wlewamy wodę. 


Składniki gotujemy (ciągle mieszając) na małym ogniu przez około 3 minuty, 
do całkowitego rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy. 





Następnie zestawiamy rondelek z ognia. 
Dodajemy mleko w proszku, rodzynki i herbatniki. 
Warto robić to stopniowo - wtedy unikniemy grudek ;) 



Masę wlewamy do blaszki wyłożonej pergaminem (albo folią aluminiową) 
i odstawiamy do lodówki, aby blok zastygł. 

Prawda, że proste? :) Smacznego!





P.S. Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOKU, INSTAGRAMIE oraz BLOGLOVIN :)

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Mam nadzieję, że jeszcze tu zajrzysz :)